دوره 1، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 1 شماره 1 صفحات 139-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raeissadat S M T. nd status of Persian Jurists in promoting and the spread of Islamic religius in Afriqia. AAR 2023; 1 (1) :105-139
رئیس السادات سید محمد تقی. تحلیل پیامدهای ژئوپلیتیکی منابع مشترک نفتی بین ایران و عراق. روابط آفریقا آسیا. 1402; 1 (1) :105-139

دکتری جغرافیای سیاسی، پژوهشگر مرکز مطالعات آفریقا دانشگاه تربیت مدرس ، std_raissadat@khu.ac.ir
بیشتر میادین نفت و گاز مشترک در خلیج فارس واقع شده­اند که یکی از کم عمق­ترین دریاهای جهان به شمار میرود. منطقه غرب آسیا و حوزه خلیج فارس در حال تجربه تنش­های ژئوپلیتیکی بی‌شماری است. از نظر تاریخی، این میادین نفتی مشترک منبع اختلاف و تنش هستند که به جنگ­هایی نیز منجر شده است. ایران دارای 15 میدان مشترک نفتی با عراق می‌باشند. پژوهش حاضر با عنوان تحلیل پیامدهای ژئوپلیتیکی منابع مشترک نفتی بین ایران و عراق به دنبال پاسخ به این سؤال است که منابع نفتی مشترک ایران عراق چه نقشی در روابط دو کشور دارد؟ همچنین برای بررسی عنوان پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی و تکنیک دیمتل بهره گرفته شده است. یافته­های تحقیق نشان می­دهد متغیرهایی مانند رقابت منطقه­ای، توسعه یکجانبه میادین نفتی مشترک، همکاری نزدیک اقتصادی، اختلافات منطقه­ای، رشد اقتصادی ایران و کاهش اثر تحریم­ها، شرکای تجاری متفاوت، اختلاف در جذب سرمایه‌گذاری خارجی، عدم توانایی ایران در سرمایه‌گذاری، همگرایی ژئوپلیتیکی در تنگه هرمز، سرمایه‌گذاری مشترک، بی‌ثباتی در دیپلماسی اقتصادی و ... در منطقه نشان‌دهنده تعامل بالا و ارتباط سیستمی قوی با سایر متغیرها هستند. با اتکا به تحلیل­ها، به­نظر می­رسد ضروری است که ایران با تحلیل دقیق موقعیت موجود و با توجه به پیش‌بینی­های کارگشا درباره آینده درصدد توسعه روابط با عراق بربیاید و ضمن تلاش برای حفظ سهم و ثروت خویش در مخازن مشترک و سرمایه­گذاری خارجی در صنعت نفت خود در راستای تبدیل تهدیدات احتمالی به فرصت­های جدید برآید و با ایجاد همکاری زمینۀ تأمین منافع حداکثری را مهیا کند.

نوع مقاله: مروری تحلیلی | موضوع مقاله: جغرافیای سیاسی
دریافت: 1402/7/6 | پذیرش: 1402/11/24 | انتشار: 1402/1/10