دوره 2، شماره 1 - ( 1404 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 202-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

khorramshad M B, hasani alaei S. Political Islam from the Perspective of Turkish Political Party Leaders: A Comparative Study of the Welfare Party and the Justice and Development Party. AAR 2025; 2 (1) :167-202
URL: http://aar.modares.ac.ir/article-13-78291-fa.html
خرمشاد محمدباقر، حسنی علائی سجاد. اسلام سیاسی از منظر رهبران احزاب سیاسی ترکیه: مطالعه تطبیقی احزاب رفاه و عدالت و توسعه. روابط آفریقا آسیا. 1404; 2 (1) :167-202

URL: http://aar.modares.ac.ir/article-13-78291-fa.html


1- استاد تمام دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی
2- دانشجو دکتری ، sajjad.alaei@ut.ac.ir
چکیده:   (495 مشاهده)

چکیده:

علی­رغم تلاش­‌هایی که در دوران حکومت آتاتورک برای کنار زدن اسلام از صحنه سیاسی ترکیه انجام شد؛ اسلام‌ سیاسی توانست‌ به‌ عنوان‌ یک‌ بازیگر مؤثر در نظام سیاسی‌ باقی‌ بماند. در میان احزاب سیاسی، دو حزب رفاه و عدالت و توسعه به عنوان دو بازیگر اثرگذار در ایجاد و تغییر قرائت‌های متفاوت از اسلام سیاسی شناخته می‌شوند. نجم الدین اربکان و رجب طیب اردوغان به عنوان رهبران این احزاب، در مدت فعالیت خود تلاش کرده‌اند علاوه بر حفظ اسلام سیاسی، نگرش مدنظرشان از اسلام سیاسی را در عرصه اجتماعی تبیین نمایند.
در این تحقیق با هدف شناخت دقیق از انواع نگرش­ها به اسلام سیاسی ترکیه در پی پاسخ به این سؤال هستیم که: «وجوه تشابه و تمایز دو حزب رفاه و عدالت و توسعه به عنوان دو پرچم­‌دار مهم اسلام­‌گرایی ترکیه، به اسلام سیاسی چگونه است؟».
یافته­‌های پژوهش نشان می­‌دهد که هر دو حزب، اسلام سیاسی را به عنوان هسته مرکزی تفکر خود پذیرفته و با دوری از اعمال خشونت برای تغییر نظام سیاسی، تلاش کرده­اند تا در قالب حزب سیاسی، خود را با نظام دموکراتیک و لاییک ترکیه سازگار نمایند. از جمله وجوه تمایز میان این دو حزب نیز می­‌توان به تأکید همه­ جانبه حضور دین در اجتماع حزب رفاه در برابر عدم پذیرش حضور همه­جانبه دین در اجتماع حزب عدالت و توسعه اشاره نمود. در واقع حزب عدالت و توسعه را می­‌توان مبلّغ قرائتی لیبرال از اسلام سیاسی معرفی نمود که خود را از اسلام سیاسی سنتی حزب رفاه متمایز کرده است.



متن کامل [PDF 1380 kb]   (29 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: هنر و علوم انسانی (عمومی)
دریافت: 1403/9/12 | پذیرش: 1404/1/30 | انتشار: 1404/4/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.